Migrénes fejfájás

2021. augusztus 04.

Fotó: Karolina Grabowska, Pexels

A migrén egy fejfájást okozó betegség. A migrén a fejfájások speciális változata, noha sokan hosszan tartó fejfájásként tartják számon. Az előzménye a legtöbb esetben féloldali fejfájással járó látászavarokból, vibráló fényekből álló migrénaura. A fájdalomérzet visszatérő, lüktető érzettel jár és rohamszerűen jelentkezik. Kísérheti hányinger, érzékenység hangra és fényre.

Ebben a neurológiai betegségben a népesség kb. 10%-a szenved. Nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál. A migrénes rohamok sok esetben az agyi erek gyors összehúzódásával és kitágulásával járnak. A betegséget kiváltó pontos okok még nem teljesen ismertek. Beszédes azonban a statisztika miszerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a migrénes páciensek száma legalább kétszeresére nőtt. Ebből lehet következtetni a környezeti tényezőkre, az életmód szerepére és a levezetetlen stresszre, mint lehetséges kiváltó okokra.

Nagyon fontos, hogy a migrén krónikus betegség, amelyet szakorvos tud diagnosztizálni. A fejfájások több, mint 90%-nak a háttérében nem mutatható ki kóros testi elváltozás. Ezzel együtt a betegség kezelésben, az esetleges szervi okok feltárásában segítséget jelent, ha szakemberrel konzultálunk.

A migrénes rohamokat leggyakrabban a stressz váltja ki. A stressz kezelésére egyszerű és könnyen elsajátítható technikák léteznek. A relaxáció vagy lazítás a stresszcsökkentés egyik legáltalánosabb és rendkívül hatékony módja. Segítségként a https://mostmulik.hu/relaxacio/ aloldalunkon a stressz csillapításának több egyszerű módját is közreadjuk.

Fejfájással küzdőknek Headache Relief Program (HRP) néven kidolgoztunk egy módszertanilag remekül felépített, 6 részes gyakorlatsorozatot. A 6 relaxáció segít elmulasztani fejfájásod, migréned. Sőt, a HRP-re jelentkezők extra segítségként még kinyomtatható munkafüzetet is kapnak. A HRP-ben a relaxációs gyakorlatok fokozatosan épülnek fel, így bárki elvégezheti azokat. Készítettünk egy olyan kezdőgyakorlatot, amit az is elvégezhet, aki még sosem relaxált.
Próbáld ki az ingyenes Kezdőgyakorlatot vagy jelentkezz most a HRP-re.

Jelentkezz most!

HRP Jelentkezés
Fejfájás elengedő relaxáció
0:00 19:41

További bejegyzéseink

×

Ugye máris jobban érzed magad?

Jelentkezem most az 5 napos HRP programra

Vagy iratkozz fel a HRP hírlevelére