Koronavírus, bezártság, stressz

2021. július 27.

A covid világjárvány nem csupán a vírusfertőzéssel okoz életünkben nehézségeket. A pandémiának számos közvetett negatív hatása is van. A következőkben ezeket a tényezőket vesszük górcső alá. Megvizsgáljuk hatásukat és kézzelfogható segítséget nyújtunk a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

A vírushelyzet egy pillanat alatt megváltoztatta mindannyiunk életét. Felelős emberként vállaltuk a távolságtartást, a maszkviselést és az oltást. A kényelmetlenség, amit mindezek okoztak valljuk be elenyészőek ahhoz képest, ami gondolatainkban és érzéseinkben munkál. A bennünk zajló lelki folyamatokat tükrözik gondolataink, kérdéseink: vajon én is elkapom? Mi lesz velem és a szeretteimmel? Ha jól belegondolunk ezekre a kérdésekre nem tudunk kielégítő választ adni. Ehelyett marad a bizonytalanság és a félelem érzése. Nem véletlen, hogy a krízishelyzet kezdete óta egyre több a pszichológusok munkája. A bezártság és a megváltozott körülmények miatt sokan nyitottá váltak a lelki támogató szolgáltatásokra, az önképzésre és a relaxációs módszerekre. Megérthettük, hogy egy új élethelyzet megváltozott szabályaihoz nekünk kell alkalmazkodnunk. Magunknak kell szemléletmódot váltani és új megküzdési stratégiákat tanulni. Pozitív gondolkodással és egyszerű technikákkal csökkenthetők a bizonytalanság és félelem okozta stressz tünetei.

 A kényszerűségnek létezik jó oldala is. Összezáródtunk a reggeltől estig zakatoló gondolatainkkal. Vagyis, akár kellemes, akár nem: odafigyelhetünk végre, hogy mi jár a fejünkben. Ez a figyelem segít reálisabban látni viselt dolgainkat, körülményeinket és életünket. Ez a mentális folyamat segíti a tudatos gondolkodást, a tisztánlátást.
A tudatos önvizsgálat útjában két – a vírus hatására felerősödő – tényező áll. Ezek a félelem és bizonytalanság érzései. A félelem nagyon erős stresszfaktor. A tartós stressz pedig orvosilag igazoltan rombolja az immunrendszert. A lelki stressz nem különíthető el a fizikai stressztől.

A jó hír, hogy szakemberek bevonásával vagy önállóan alkalmazott módszerekkel csökkenthető a stressz. Nagyon sok fejfájás hátterében a levezetetlen stressz rejlik. A stresszkezelés egyik legjobb módja a relaxációs gyakorlatok hallgatása. Ezzel együtt természetesen a fejfájás tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmazhatók a lazítógyakorlatok. Rendszeres fejfájással élőknek, migrénes betegeknek több stresszcsökkentő technikát is közreadtunk itt: https://mostmulik.hu/relaxacio/

Léteznek a fejfájás elmulasztását célzó professzionális relaxációs gyakorlatok is. Fejfájással küzdőknek Headache Relief Program (HRP) néven kidolgoztunk egy ilyen, módszertanilag remekül felépített, 6 részes gyakorlatsorozatot. A 6 relaxáció segít elmulasztani fejfájásod, migréned. Sőt, a HRP-re jelentkezők még kinyomtatható munkafüzetet is kapnak. A HRP-ben a relaxációs gyakorlatok fokozatosan épülnek fel, így bárki elvégezheti azokat. Készítettünk egy olyan kezdőgyakorlatot, amit az is elvégezhet, aki még sosem relaxált.

Jelentkezz most!

HRP Jelentkezés
Fejfájás elengedő relaxáció
0:00 19:41

További bejegyzéseink

×

Ugye máris jobban érzed magad?

Jelentkezem most az 5 napos HRP programra

Vagy iratkozz fel a HRP hírlevelére